Claudia: “Ik ga op zoek naar dat vlammetje dat bijna iedereen wel in zich heeft!”

Claudia Twomorrow wit

Claudia - IPS-Trajectbegeleider

Claudia is 49 jaar en sinds april 2023 werkzaam bij Twomorrow, als IPS-Trajectbegeleider.

‘Ik ben dit werk gaan doen omdat ik een passie voor mensen heb en omdat ik het heel prettig vind om te werken op het snijvlak van de zorg en zakelijke dienstverlening. Voor mij is het van belang om van betekenis te zijn in mijn werk, er moet ruimte zijn voor menselijk contact en een stukje vrijheid. Deze behoefte komen allemaal heel mooi samen in mijn rol binnen Twomorrow.’

Werken als trajectbegeleider
‘Mijn functie richt zich op re-integratie in passende leer- en werkomgevingen, verzuimbegeleiding, coaching, outplacement, training en behoud van werk. Mijn dagen zien er elke keer anders uit maar ik heb in ieder geval elke middag  een (online) teamoverleg. Hierin delen we altijd goed nieuws, is er ruimte voor vragen en kun je de prioriteiten voor die dag doornemen. Ik beheer mijn agenda zelf waardoor ik vrijheid heb in mijn dagindeling. Meestal zie ik 2 á 3 cliënten per dag maar dit is ook afhankelijk van het aantal cliënten in mijn caseload.’

Claudia vertelt dat ze veel vrijheid ervaart in haar werk. ‘Uiteraard zijn er kaders in onze dienstverlening maar binnen deze kaders is er heel veel ruimte voor je eigen invulling en begeleidingsstijl. Dat vind ik heel prettig werken maar vraagt ook wat van jezelf. Je moet constant de rode draad zien vast te houden en het doel waar je naartoe wil werken met je cliënt voor ogen zien te houden.’

Uitdagend en divers werk
‘De grootste uitdaging in dit werk zit hem voor mij in het behartigen van verschillende belangen tegelijkertijd. Verwachtingen vanuit een opdrachtgever en mogelijkheden van de cliënt blijken in de praktijk nog wel eens uit elkaar te liggen namelijk. Ik heb dan een rol om hierover in gesprek te gaan met de opdrachtgever van het traject en de cliënt, om samen tot een passende oplossing te komen. Ik vind het heel belangrijk om dit soort verschillen in verwachtingen te overbruggen, zowel voor de cliënt, als voor de opdrachtgever om een stukje bewustwording te creëren. Het is de kunst om hierin voor beide partijen een middenweg te vinden zodat iedereen er zo goed mogelijk mee vooruit kan. Wanneer dit lukt geeft mij dat enorm veel voldoening!’

‘Het leukste aan mijn werk vind ik het samen op zoek gaan naar het vlammetje dat bijna alle kandidaten die ik zie/spreek, wel ergens in zich hebben. Ik ga opzoek naar intrinsieke motivatie en probeer dit te prikkelen, zodat men weer van betekenis kan zijn door middel van werk met passie en plezier. Ik ben ervan overtuigd dat dit heel helpend is in hun eigen proces en ik vind het dan ook heel waardevol om hieraan bij te kunnen dragen.'

Twomorrow faciliteert groei en ontwikkeling
Vanuit Twomorrow proberen we medewerkers de ruimte te geven om te leren, met nieuwe ideeën te komen en stimuleren we hen om kansen te pakken maar dit geldt ook voor ons als organisatie. We vragen regelmatig om feedback en proberen dit ook ter harte te nemen.

‘Ik vind dat leren en ontwikkelingen twee kanten opwerkt. Enerzijds wil je natuurlijk gefaciliteerd worden om te kunnen leren. Dit heeft Twomorrow voor mij o.a. gedaan door mij de kans te bieden om de IPS-opleiding te volgen. Anderzijds vind ik dat er bij ontwikkeling ook een stukje eigen verantwoordelijkheid komt kijken. Als ik bijvoorbeeld iets wil weten, dan bijt ik me erin vast. Er is altijd iemand die je te woord wil staan, maar soms moet je daar zelf ook actie in ondernemen. We werken immers op wisselende locaties, hebben allemaal een andere caseload en een ander werkgebied en dat betekent dat een collega of leidinggevenden het niet altijd meteen door kan hebben als je ergens ondersteuning in nodig hebt.’

Twomorrow op de kaart zetten
‘Wat je nodig hebt in dit werk zijn onder andere netwerk skills en een gezonde dosis nieuwsgierigheid, openheid en toegankelijkheid. Nog lang niet iedereen, voor wie het relevant is, is bekend met IPS. Daarom is het heel belangrijk om dit als IPS-trajectbegeleider goed op de kaart te zetten en uit te dragen.’

‘Dit doe ik door bijvoorbeeld samen met collega’s presentaties te geven binnen GGZ-instellingen, of maatschappelijke organisaties. Soms loop ik ook gewoon naar binnen bij een organisatie, als ik denk dat wij vanuit Twomorrow iets voor hen zouden kunnen betekenen. Ook het onderhouden en investeren in de relaties die ik heb met contactpersonen vanuit het UWV en de gemeentes zijn erg belangrijk om voor zoveel mogelijk mensen iets te kunnen betekenen in de weg naar werk.’