IPS

Bij Twomorrow werken we samen met jou en het GGZ-behandelteam aan het hervinden van de balans op het gebied van werk en studie. Zo werk je aan het herstel van gezondheid, verminderen van psychische klachten en het maken van verbindingen in de maatschappij.

Ik startte met het IPS-traject en werd taalcoach voor een Koreaanse jongen. Daarmee kwam mijn passie voor het onderwijs weer terug. Het echte herstel kwam bij Focus Zwolle, waar ik nu trainingen geef als ervaringsdeskundige. Voor mij zit herstel in weer actief dingen ondernemen. Kijken naar mogelijkheden in plaats van beperkingen.

-Kevin, IPS deelnemer

Wat is IPS?

Bij Twomorrow hebben we ons gespecialiseerd in de IPS-dienstverlening. IPS staat voor individuele plaatsing en steun. Het is een re-integratiemethodiek, speciaal ontwikkeld voor mensen met GGZ problematiek. Kenmerkend voor deze methodiek is de samenwerking met het GGZ-behandelteam. Onze IPS-trajectbegeleiders werken dan ook op locatie bij Dimence of GGNet. Zo blijven de lijn kort, en wordt de re-integratie en behandeling optimaal op elkaar afgestemd.

IPS-trajecten duren 2 of 3 jaar, afhankelijk van de ernst van de psychische problematiek. Bij de start van het traject wordt je arbeidsmarktpositie als eerste in beeld gebracht. Hierbij wordt er gekeken naar het arbeidsverleden, de huidige situatie en waar je naartoe wil. We kijken hierbij ook nog wat haalbaar is, waar de valkuilen liggen en waar de kansen zitten. Om een compleet beeld te krijgen, zetten we naast coaching gesprekken ook verschillende instrumenten en assessments in. Vervolgens wordt ervoor gezorgd dat er een mooi professioneel CV komt, indien dit er nog niet was en gaat de trajectbegeleider samen met de cliënt op zoek naar passende vacatures.

Bij de sollicitatieondersteuning wordt er ook uitgebreid aandacht besteed aan het dilemma; wat vertel je wel of niet tijdens een sollicitatie, over je psychische kwetsbaarheid. Dit zorgt ervoor dat je goed voorbereid kan gaan solliciteren. Wanneer je eenmaal een fijne, passende werkplek gevonden hebt, ondersteunt de trajectbegeleider bij opbouw van de belastbaarheid en de persoonlijke ontwikkeldoelen. Binnen IPS zijn er meerdere plaatsingen mogelijk. Dit betekent dat er ook ruimte is om door te groeien naar een volgende functie.

IPS is gebaseerd op acht basisprincipes:

  • Regulier werk of opleiding is het doel: Een gewone baan, waar iedereen op kan solliciteren is bereikbaar voor mensen met een (ernstige) psychische aandoening.
  • Niemand wordt uitgesloten: Iedereen die de wens heeft om weer aan het werk te gaan, ongeacht de diagnose of problematiek, krijgt de kans om aan IPS deel te nemen.
  • Re-integratie en zorg zijn op elkaar afgestemd: De IPS-trajectbegeleider is onderdeel van het GGZ-behandelteam. Er vindt regelmatig overleg plaats om de re-integratie en behandeling op elkaar af te stemmen.
  • Voorkeur van de werkzoekende staat voorop: De regie ligt bij de kandidaat. Keuzes rondom werk en/of studie worden niet gemaakt door de IPS-trajectbegeleider, maar door de kandidaat zelf.
  • Ondersteuning met betrekking tot werk en inkomen: De IPS-trajectbegeleider ondersteunt de kandidaat bij het verkrijgen van kloppende, begrijpelijke informatie over de inkomenssituatie en de regels rondom uitkeringen en/of toeslagen.
  • Snel zoeken, snel plaatsen: Er wordt zo snel (als voor jou) mogelijk gezocht naar een betaalde baan. Van daaruit vindt coaching en ondersteuning plaats om verder op te bouwen en te ontwikkelen.
  • Baan (kans)ontwikkeling: De IPS-trajectbegeleider zet zijn/haar eigen netwerk in ten behoeve van de kandidaat en ondersteunt bij het vinden en (indien nodig) benaderen van werkgevers.
  • Blijvende ondersteuning: Na plaatsing blijft er tot de officiële einddatum van het traject persoonlijke ondersteuning en (job)coaching beschikbaar.

IPS is maatwerk, afhankelijk van de hulpvraag van de cliënt wordt er dan ook altijd ondersteuning op maat geboden.

Infographic_stroomschema250518

Vergoeding

De meeste trajecten worden volledig vergoed. Dit geldt in het algemeen voor werknemers die nog een werkgever hebben of mensen die een uitkering ontvangen via UWV. Ook zijn gemeenten in toenemende mate bereid om uw IPS-traject te vergoeden.

Neem contact op

Alle informatie op deze pagina kunt u ook downloaden in een handige PDF.