Annegré: “Het leukste aan mijn functie vind ik de afwisseling!”

Annegre (1)

Annegré - IPS-Trajectbegeleider Dimence

Annegré Meerman is 27 jaar oud, ze woont samen met haar vriend en kat in Rijssen en is inmiddels ruim een jaar werkzaam bij Twomorrow, als IPS-trajectbegeleider binnen team Dimence.

‘Voordat ik bij Twomorrow aan de slag ging was ik werkzaam als ambulant begeleider. Na een tijdje zat ik daar niet meer helemaal op mijn plek dus ben ik opzoek gegaan naar iets anders. Wat dit moest zijn wist ik nog niet precies dus ik stond voor van alles open. In die periode werd ik ook benaderd door Twomorrow. Ik was op zoek naar een combinatie van zorg en zakelijke dienstverlening maar kon hier niet meteen een functie aan koppelen. Ik had ook nog nooit gehoord van IPS.’

‘Na een belletje met HR van Twomorrow werd mij al snel duidelijk dat de functie van IPS-Trajectbegeleider hier perfect op aansloot. Na het sollicitatiegesprek had ik alleen één twijfel: zou het niet te saai zijn om te opereren op maar één leefgebied?’

Afwisselend werk waarbij je echt bijdraagt aan herstel
‘Dat is gelukkig absoluut niet zo! Het leukste aan mijn functie vind ik juist de afwisseling. Je leert elke keer weer wat nieuws en hebt te maken met allerlei verschillende belangen. Hierdoor moet je ook echt aan staan en alles op een rijtje hebben om je overzicht te behouden. Elk gesprek wat je voert is anders en iedereen komt toch weer binnen met net een andere hulpvraag.’

‘Zo heb ik een keer een vrouw mogen begeleiden die het zo eng vond om over werk te praten dat ze letterlijk bevroor en dichtsloeg. In dit traject zijn we eerst gewoon eens heel laagdrempelig begonnen met het onderwerp ‘’werk’’ weer bespreekbaar te maken. In een periode van maar vijf maanden is ze zo opgebloeid en is ze echt weer hoopvoller gaan kijken naar haar mogelijkheden voor de toekomst. Je ziet dan ook hoeveel invloed dat heeft op het herstelproces. Daaraan bijdragen en de blijdschap en dankbaarheid die je daarvoor terugkrijgt; daar doe je het voor!’

De verschillende petten van een IPS-trajectbegeleider
Bij Twomorrow werk je als IPS-trajectbegeleider op dezelfde locatie als je behandelteam. Het ene moment geef je dus een presentatie aan behandelaren over IPS of ben je aan het netwerken, het volgende moment ga je naar het UWV met een cliënt om een traject aan te vragen en weer een uur later ben je samen met een cliënt een CV aan het maken. Dit vraagt flexibiliteit, organisatorische skills en lef om er gewoon op af te gaan. 

Annegré vertelt dat ze het fijn vindt dat ze als IPS-trajectbegeleider naast het sociale aspect, ook andere kwaliteiten van zichzelf kan inzetten. Zo kan ze zichzelf op administratief en organisatorisch vlak in deze rol veel meer uitdagen en dat houdt haar scherp. Ook wordt ze blij van het werken in een jong en energiek team. ‘Ondanks dat de functie relatief solistisch is weten we elkaar toch op te zoeken en zijn we echt een team. Er heerst een fijne sfeer en vanuit de organisatie zijn er ook regelmatig gelegenheden waarbij je elkaar als collega’s toch weer even kan zien en spreken en de samenwerking kan opzoeken. Zo hou je verbinding met elkaar.’

De kracht van Twomorrow
‘Het afgelopen jaar heb ik ontzettend veel kennis opgedaan en dat heb je ook echt nodig als IPS-trajectbegeleider. Bijvoorbeeld om passend advies te kunnen geven aan cliënten maar ook om trajectaanvragen goed te kunnen onderbouwen naar financierende partijen zoals UWV en gemeentes. De IPS-opleiding die ik na de start heb gevolgd heeft hierin ook een fijne basis gevormd.’

‘Daarnaast vind ik dat Twomorrow zich echt onderscheidt doordat wij niet enkel IPS aanbieden, maar ook mogelijkheden hebben om alternatieve re-integratietrajecten in te zetten. Hierdoor kunnen we nog vraaggerichter werken en bijna iedereen wel een kans bieden zonder dat ze hierbij overvraagd worden. Dat vind ik een hele prettige werkwijze en echt een van de krachten van Twomorrow.’