Arjan Dekker – Vertrouwenspersoon

Twomorrow-foto-blog-Arjan

Heb jij je wel eens verdiept in de cijfers van het CBS omtrent slachtoffers van ongewenste omgangsvormen op het werk?

Onderstaande cijfers zijn van het jaar 2019, waarbij de netto steekproef onder ruim 58 duizend werknemers bedraagt.

 • De ervaring van Ongewenste Seksuele aandacht op de werkvloer:
  • 8,4 % door klanten
  • 3,1 % door leidinggevenden of collega’s
 • De ervaring van intimidatie op de werkvloer:
  • 23,6 % door klanten
  • 13,2 % door leidinggevenden of collega’s
 • De ervaring lichamelijk geweld:
  • 7,3 % door klanten
  • 0,8 % door leidinggevenden of collega’s
 • De ervaring Pesten op de werkvloer:
  • 7,9 % door klanten
  • 10,1 % door leidinggevenden of collega’s
 • Discriminatie meldingen op de arbeidsmarkt in het jaar 2019 zijn er 1140

Persoonlijk ben ik bekend met een pestverleden, zowel op school als in het werkveld en deze cijfers raken mij als ik ze zie. Eén voorbeeld: Tijdens een sollicitatieprocedure waar in een derde gesprek aan mij gevraagd werd; ‘’mag ik iets persoonlijks vragen? Val jij op mannen’’? Een dag later ontving ik een afwijzing voor de functie omdat ik niet zou aansluiten bij de doelgroep. Voor dit derde gesprek diende ik een werkopdracht te maken die ik beter had gemaakt dan de collega’s die er op dat moment zaten. Een vreemd en beduusd gevoel heb ik er aan over gehouden.

Zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen waardoor het gevoel bij werknemers kan ontstaan, dat zij er alleen voor staan, onmacht, onzekerheid, met de rug tegen de muur staan, gepest of een gediscrimineerd gevoel hebben en er niet over kunnen praten binnen de organisatie.

Nu ik weet wat de rol en taken van de vertrouwenspersoon inhouden, verbaas ik mij erover dat waarschijnlijk veel collega’s binnen grote en kleine maatschappijen niet bewust op de hoogte worden gebracht of deze rol bestaat binnen de organisatie en wie deze rol dan vervult. En dat terwijl er hoogstwaarschijnlijk wel behoefte aan is.

Afgelopen jaar heb ik mij mogen certificeren als Vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen en Integriteit.

Nu, met de opgedane kennis, kunnen collega’s en cliënten van Twomorrow die een Ongewenste Omgangsvorm of Integriteitskwestie ervaren zich tot mij wenden voor o.a. de volgende onderwerpen:

 • Seksuele intimidatie of intimidatie;
 • Pesten;
 • Discriminatie;
 • Agressie & Geweld;
 • Integriteitskwesties.

Ben jij nou ook geschrokken van deze cijfers en was je hiervan niet op de hoogte? Ik raad je dan aan om binnen jouw eigen organisatie op zoek te gaan naar de vertrouwenspersoon en wend je tot deze persoon zodra je ook maar enige vorm van een Ongewenste Omgangsvorm of integriteit ervaart.