Van de week kon u in de krant lezen dat Kamervoorzitter Bergkamp in gesprek wil met demissionair minister-president Rutte over het toenemende aantal Haagse politici met een burn-out. Voormalig Groen-Links Kamerlid Zihni Özdil vertelde hierover: “Ik geloofde er nooit zo in. Ik dacht dat burn-out een verzinsel was van decadente millennials. Maar toen ik zelf klachten kreeg, begreep ik dat het niet te maken had met de uren die je werkte, maar het juist niet meer kunnen uitschakelen van je werk. Ik bleef 's nachts maar malen.”
Wist u dat dat maar liefst 1 op de 4 Nederlanders in zijn of haar leven te maken krijgt met psychische problemen. Denk aan angst, depressie, burn-out, verslaving. Hoe komt het toch dat we rijker zijn dan ooit, in economische zin dan, en zoveel mensen een dalend mentaal welbevinden rapporteren. En nog belangrijker: wat valt er dan wél aan te doen? Hoe creëren we een samenleving waarin we niet alleen materieel vooruitgaan, maar ook het mentaal welzijn vergroten? Joep Verbugt en Kees Kraaijeveld hebben in 2019 het initiatief genomen om hierover na te denken in een landelijke ‘Denktank Mentale Vooruitgang’. 12 maart jl. is het gelijknamige boek Mentale vooruitgang gepubliceerd met suggesties voor nieuwe richtingen van denken en doen die bijdragen aan een mentaal krachtigere samenleving.
Vanuit Twomorrow volgen we actief deze beweging en denken we na over onze positie en maatschappelijke bijdrage. Op dit moment bevindt onze dienstverlening zich met name in het curatieve gedeelte. Dat wil zeggen dat we werken aan het herstellen van (mentale) gezondheid middels de ondersteuning naar en tijdens werk/studie. Samen met GGZ-instellingen, hulpverleners in de basis GGZ, en Praktijkondersteuners Huisartsen (POH) in de regio maken we een voorwaartse beweging richting preventie. Voorkomen is immers beter dan genezen. En hoe mooi zou het zijn als we op een dag in de toekomst overbodig blijken te zijn, omdat mens en maatschappij in staat zijn eigen interventies te doen om zo de mentale veerkracht te verstevigen?
Om de denktank Mentale Vooruitgang te volgen, kunt u op deze link klikken.
Heeft u ideeën en wilt u deze met ons uitwisselen, reageer dan vooral op deze blog. Of mail ons op info@twomorrow.nl.